Visste du det?

 

Visste du det? 2016 – 2017 med stöd från Länsstyrelsen Östergötland.

Riktas främst till nyanlända, ungdomar och invandrarfamiljer.

Ett projekt angående information om den nya lagen i Sverige om tvångs/barnäktenskap.

Vi skapade i samråd med Länsstyrelsen en informationsbroschyr på ca 20 sidor. Den innehåller vad den svenska lagen säger om barn/tvångsäktenskap samt tips om vart man kan vända sig om man är utsatt eller om man misstänker att någon i sin närhet är i riskzonen. Den trycktes upp på tre olika språk, arabiska, dari och svenska.

Projektet fick stor spridning och lyckades informera allmänheten i stor skala. Detta projekt kommer att leva vidare inom verksamheten.

VISTE DU DET?

آیا می دانستید؟

هل انت تعرف هذا؟

Jag är barn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ett 3årigt utvecklingsprojekt för våldsutsatta barn med skyddad identitet och barn som bor på skyddade boende.

År 2014-2017 med stöd från Allmänna arvsfonden.

Tanken med Jag är Barn var att utforska och pröva sig fram med olika aktiviteter och metoder för att i slutet av projekt komma fram till vad som fungerar bra och mindre bra. Barnen skulle få möjligheten att få prova på flera aktiviteter som de kanske inte annars har råd och tid med då de lever i en utsatt och påfrestande vardag.

Jag är barn var uppdelat i flera delar;

BARN BERÄTTAR MED SÅNG OCH MUSIK

Musik har varit något barnen alltid uppskattat så en av verktygslådans aktiviteter har varit Barn berättar med sång och musik. Vi har sjungit och lekt olika rörelselekar till musik. Barnen fick följa med till radion och sjunga, följa med till en riktig musikstudio och spela in musik. Vi har haft flera olika ledare inom musiken, vilket har gjort att fått variation. Barnen har fått lära sig att spela lättare noter på gitarr, keyboard, munspel och flera andra instrument. Vi har tagit med barnen på olika musik event ett på Malmö Live, ett annat som vi själv ordnade. Barnen hade övat in egna sånger som de uppträdde hos oss en fin sommarkväll. Vår senaste musikledare var väldigt duktig och inspirerande, hon tog med barnen till en studio där de fick sjunga och spela in musik på proffsnivå! Detta älskade barnen. Sara mixade ihop barnens sång med musik och resultatet blev så himla bra, de var så glada när de fick höra resultatet! Vi har tagit med barnen till Malmö närradio, som vi tillsammans lyssnat på veckan efter. Väl på radion var barnen spända och nervösa, barnen fick hitta på egna artistnamn med tanke på deras säkerhet fast barnen tyckte bara det var roligt att få ha artistnamn! Vid flera olika tillfällen eller när vi hade danskvällar har barnen sjungit för mammorna och personalen de låtar som de har lärt sig och tränat på med musikledaren.  

BARN BYGGER BROAR BLEV BARN FÅR HEMBESÖK

Tanken med Barn bygger Broar var att barnen skulle få träffa stabila familjer som skulle kunna vara en del av deras nätverk i framtiden och få en bild av hur en familj och hemsituation utan hot och våld ser ut och känns att befinna sig i. De första gångerna vi var på middag och fikastunder hos några av dessa familjer verkade allt fungera bra, men efter ett tag kom det fram att barnen kände sig ledsna efteråt. De blev ledsna över att de inte själva hade en sådan familjesituation och de uttryckte att de kände sig utanför. Dessutom hade de ingen relation till dessa familjer sedan tidigare, och därför var de mycket avvaktande och inte särskilt sociala. Här fick vi helt tänka om – och vi kom på att istället göra hembesök till de familjer som fått ett nytt eget boende efter jourtiden. Det blev en succé! Barnen tycker det är så roligt att få besök av människor de redan känner och är trygga med. De känner stolthet över att få visa upp sina rum och det märks att de tycker om att visa runt och bjuda på fika på ett ställe som är deras.

KRAVLÖS DANS

Vi har bjudit in olika dansledare som har dansat olika dansstilar med barnen. Vi hade en tjej som kom hit och dansade breakdance och kravlös dans med barnen. Vi bjöd in en tjej som dansade hiphop med barnen. Under projektet påbörjades ett samarbete med Skånes dansteater, där de bjöd in våra barn och mammor till 12 gemensamma dansworkshops. Det var mycket uppskattat och här har det blivit tydligt att dans har en mycket positiv och stärkande effekt på relationen mellan barn och mamma, då de gör något tillsammans som de båda tycker är riktigt kul.

Vi har haft flera danskvällar med mat musik & dans under åren, där barnen fått uppträda, gå luciatåg, leka dansstopp och annat kul.

BARN OCH DJUR

Av alla aktiviteter är det en aktivitet som alla barn från dag ett älskat och som varit populär, och det är aktiviteten Barn och djur.

Föreningen har tagit med barnen ut på flera utflykter och studiebesök där de har fått vara nära djur och lärt sig en del om djurhållning och vikten av att ha respekt för djur, vara snäll mot dem och förstå vilket ansvar det innebär att ta hand om dem.

De ledare som själva har hund har tagit med dem på utflykterna och då har flera av barnen velat hålla i kopplet, lekt med hundarna och frågat ut ledarna om hur man tar hand om en hund.

Barnens entusiasm var så stor att föreningen till slut bestämde sig för att köpa in ett akvarium med fiskar. Barnen som ofta är i föreningens lokaler har fått vara med och bestämma vilka fiskar och växter som ska köpas in och vara med och mata dem.

För de familjer som har fått eget boende, och där barnen och mammorna är överens, har KRF också köpt ett akvarium med flera fiskar till. Fiskarna får egna namn och blir en del av familjen. Barnen lär sig att ta ansvar och ta hand om sina fiskar. Vi köpte även ett stort akvarium att ha i vår lokal med massor av fiskar som barnen fick ta hand om och titta på.

BARN BERÄTTAR MED BILDER

Barnen har fått prova olika sorters målning, de har målat självporträtt, oljemålning, med vattenfärg, ansiktsmålning, målat på väggar (!) målat en stor och fin monumentmålning på duk, vi har varit på moderna museet och deltagit i målningsworkshops, barnen har fått vara kreativa med naturen, målat påskägg, ansiktsmasker – Allt möjligt! . Vår ledare fick ofta anpassa sig till vad barnen har lust att göra och mäktar med när de är på plats.  Även om en aktivitet aldrig är den andra lik har Jenny ändå haft en långsiktig plan med sina workshops. Som en röd tråd genom allt hon gör går förhoppningen att få barnen att reflektera över miljö och återbruk. Att våga utmana sina tankar och idéer, att prova nya saker och stötta dem i den processen

Jenny tog väldigt fina anonyma bilder på barnen, i samband med vår konferens den 8 september välkomnade vi alla deltagare att gå och titta på fotoutställningen ”MAGISKA BARN”, 40 bilder som fanns i Barnens Scen i Malmö Folkets Park under sommaren 2017.

BARN HAR FÖDELSEDAGSKALAS

En sak som blivit ett återkommande tema, men som aldrig fanns med i projektplanen utan som uppstod av sig själv är arrangerandet av födelsedagskalas. Barnen som kommer bor antingen på jourer, där det inte finns möjlighet att bjuda in vänner till kalas. På födelsedagskalasen målade de andra barnen kort som födelsedagsbarnet fick, vi bakade tårta och såg till att barnet som fyllde år fick en present. Nästan varje vecka under hela året har vi firat något barn som fyllt år, ibland två barn varje gång. Vid vår avslutningsfest fick vi önskemål från barnen att ha en halloweenfest vilket vi hade. Alla var utklädda, vi hade karvat pumpor, dekorerat lokalen och lagat mat. Fler än förväntat dök upp och det var mycket roligt!

I samband med projektet vi arbetade vi tillsammans med journalisten Linda Stark fram en metodbok som fick samma namn som projektet “ Jag är barn”- Hur man hjälper våldsutsatta barn på bästa sätt. Samarbetet med fotograf Åsa Sjöström fortsatte sedan tidigare projekt även i ”Jag är barn”.

 

BOM (Barn och mammor)

BOM (Barn och mammor) 2011-05-01 – 2014-04-30 med stöd från Allmänna arvsfonden.

Projektet (1.) syftar till att våldsutsatta barn ska få vara just barn och att barnens våldsutsatta mammor får ett socialt nätverk samt (2.) utgår från artikel 31 i FN:s barnkonvention som Sverige har undertecknat.

Projektets syfte är att våldsutsatta barn ska få vara just barn och att barnens våldsutsatta mammor får ett socialt nätverk. Samarbetsparter är Clownronden i Malmö, Teater Sagohuset i Lund och Iranska Flyktingrådet i Göteborg. Projektet vill utveckla modeller och väl fungerande metoder i verksamheter för barn som utsatts för eller bevittnat våld i sin hemmiljö. Modellerna och metoderna kommer att fokusera på positiv humor, glädje, skratt, naturupplevelser och berättande och ska implementeras i såväl offentliga som ideella verksamheter i Malmö, men även spridas över landet. Målgruppen är främst barn och deras våldsutsatta mammor samt personer verksamma inom kriscentrum, kvinnojourer, skyddade boenden samt tjänstemän i kommuner och vid länsstyrelsen, främst i Malmö och Skåne län. Det första året var projektets prioriterade område att motverka våld, trakasserier och mobbning.

I samband med projektets slut släppte vi en bok “ Sommaren skiraste ljus “ om det dolda våldet mot kvinnor och barn. Med gripande verklighetshistorier från utsatta kvinnor fylld med vackra anonyma bilder. Författare Lars Åberg, fotograf Åsa Sjöström.

Projektet vann Arvsfondens pris för årets Guldkorn 2015 i kategorin bästa barn. http://www.arvsfonden.se/nyheter/arets-guldkorn-2015

Motivering löd: För att de i samarbete med Clownronden i Malmö, Teater Sagohuset i Lund samt Iranska Flyktingrådet i Göteborg har utvecklat välfungerande metoder/verksamheter för barn som utsatts för eller bevittnat våld i sin hemmiljö. Metoder fokuserar på livsbejakande humor, glädje, skratt, naturupplevelser och berättande. Boken ”Sommarens skiraste ljus” som tagits fram i projektet lyfter de problem och den verklighet som barnen och deras mammor lever i, vilken skapat debatt, som i sin tur kan leda till att samhällets insatser för att stödet till de som utsatts för våld i nära relationer förbättras.

GET TOGETHER  2013-2015

GET TOGETHER  2013-2015 med stöd från Skånes Länsstyrelse & Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Målet var att bryta sin isolering, öka självförtroende och en styrka hos kvinnorna, öka deras självständighet vilket gör att dom inte gått tillbaka till våldet. Kvinnorna skulle må bättre både fysiskt och psykiskt.

 

Vi hade en gymsal med flera olika träningsredskap, löpband, roddmaskin yogaboll mm. där kvinnorna kunde träna. Vi hade yogapass varje vecka leds av en professionell instruktör. Samt gruppgympa vid två tillfälle i veckan.

Caféverksamheten – en hjälp att bryta isoleringen, skapa nya nätverk och bli uppdaterade av viktig samhällsinformation, det leder till ett mer socialt liv. Vi är behjälpliga till att fylla i blanketter och andra viktiga papper, myndighetskontakt osv. Ibland sitter vi bara och pratar allmänt och finns där för kvinnorna.

Kvinnorna gavs möjlighet att använda dator och internet samt tillgång till skrivare. Kvinnorna brukar använda datorn till att söka arbete och bostad.

Projektet vänder sig till våldsutsatta kvinnor och deras barn som är i kriscentrum och skyddade boende. Med hjälp av projektet genomför vi ett förebyggande arbete för att förhindra återfall hos kvinnorna och hjälpa dem att må bättre och bryta sin isolering.

Vi har skapat en daglig mötesplats som är anpassad efter vår målgrupp, en mötesplats som är utrustad med träningsmaskiner och barnaktivitetsrum.

Kvinnorna kommer in under dagen och tränar, dricker kaffe eller te, träffar andra kvinnor och barnen träffar sina kompisar.

Dessa kvinnor har oftast svårt att visa sig på offentliga idrottsplatser, de flesta har barn och ekonomiska problem som hindrar dem att kunna besöka offentliga idrottsplatser. Vi vill med vår verksamhet hjälpa kvinnorna så att de känner mindre ensamhet och mår bättre psykiskt och detta i sin tur förhindrar dessa kvinnor att gå tillbaka till våldet.

Vi ser ett gemensamt lidande hos alla dessa kvinnor och de känner sig ofta övergivna och ensamma i sin vardag och vi tycker att det är oerhört viktigt att fånga upp och hjälpa dessa kvinnor just i denna svåra tid då de känner sig utlämnade och maktlösa.

Så kortfattat kan man säga att allt detta gör oss till den rätta organisationen och partnern för att genomföra projektet.