Min kropp är ingen annans heder!

Amina Tiler är en 19-årig tunisisk flicka som är medlem i organisationen Femen och ville starta en kvinnoorganisation i Tunisien.

Hon har startat en facebooksida, där hon publicerade sin halvnakna kropp. På sin kropp skrev hon: ”min kropp är ingen annans heder.”

Detta har fått en enorm uppmärksamhet både i Tunisien och runt om i världen. Hon har medverkat i ett tv-program i Tunisien och där sagt att hon är emot alla kulturer, traditioner och lagar som är emot kvinnors rättigheter. Amina försvarar kvinnors rättigheter i detta tv-program. Den islamiska ledaren i Tunisien som heter Adel Almi reagerade och uttalade en “fatwa” över Amina, innebärande att hon först ska piskas med 100 rapp och sedan stenas till döds.*

Nu sitter Amina isolerad i husarrest borta från sin familj någonstans i Tunisien och har ingen kontakt med omvärlden.

Nyheten om “fatwan” över Amina har fått mycket stor uppmärksamhet över hela världen. Maryam Namazi, kvinnorättsaktivist, och Inna Shevchenko, ledare för Femen, har utropat en internationell aktion den 4 april i år. Många kvinnorättsorganisationer och internationellt kända personer stödjer kampanjen.

Denna händelse är inte unik. Kvinnors rättigheter i de islamiska länderna är obefintliga, men ungdomarna i dessa länder har börjat reagera. Nu befinner vi oss i en tid då revolutionerna löper genom land efter land. Så mycket orättvisa är helt oacceptabellt. Aliaa Magda Elmahdy gjorde en liknande sak i Egypten förra året. Kvinnor och unga tjejer ropar på ett jämställt samhälle:

”Det här är min kropp och ingen annans!”

“Jag vill ha rätten att själv välja mitt eget liv!”

“Ingen få omskära mig!”

“Ingen får våldta mig!“

“Ingen har rätt att gömma mig under slöja!”

“Ingen får misshandla mig och jag är ingen annans heder!”

“Jag vill inte giftas bort!”

“Stening av kvinnor måste omedelbart stoppas!”

“Jag har samma värde i samhället och inför lagen!”

Alla reaktioner mot sådana omänskliga regler och lagar besvaras med våld eller dödshot. Tyvärr har vi under decennium efter decennium upplevt tystnad från omvärlden och olika organisationer när sådant här skett. Man har skyllt tystnaden på kulturrelativismen och affärsrelationerna med dessa länder. Under några dagar har stödet för Amina dock kommit upp i nästan 100.000 vilket har vänt på situationen. Kvinnorörelserna i Nordafrika och Mellanöstern är i enormt behov av stöd i sin fortsatta kamp mot kvinnoförtrycket.

Ropen på ett jämställt samhälle är något som gör att unga tjejer står framför alla dessa barbariska och religiösa normer. Den här rörelsen behöver stöd från omvärlden. Länder som inte accepterar kvinnors rättigheter måste bojkottas av det internationella samfundet.

Annet Hedrå, ordförande i Kvinnorättsförbundet

______________________________________

* En fatwa är ett islamiskt juridiskt dokument och en order eller uppmaning som inte återkallas av någon annan religiös ledare än den som utfärdat den!

______________________________________

Torsdagen den 4 april 2013 hålls manifestationer till stöd för Amina:

I Malmö på Gustav Adolfs torg klockan 17:00 – 18:00
I Stockholm hålls olika aktioner under samma dag

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *