Jag är barn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ett 3årigt utvecklingsprojekt för våldsutsatta barn med skyddad identitet och barn som bor på skyddade boende.

År 2014-2017 med stöd från Allmänna arvsfonden.

Tanken med Jag är Barn var att utforska och pröva sig fram med olika aktiviteter och metoder för att i slutet av projekt komma fram till vad som fungerar bra och mindre bra. Barnen skulle få möjligheten att få prova på flera aktiviteter som de kanske inte annars har råd och tid med då de lever i en utsatt och påfrestande vardag.

Jag är barn var uppdelat i flera delar;

BARN BERÄTTAR MED SÅNG OCH MUSIK

Musik har varit något barnen alltid uppskattat så en av verktygslådans aktiviteter har varit Barn berättar med sång och musik. Vi har sjungit och lekt olika rörelselekar till musik. Barnen fick följa med till radion och sjunga, följa med till en riktig musikstudio och spela in musik. Vi har haft flera olika ledare inom musiken, vilket har gjort att fått variation. Barnen har fått lära sig att spela lättare noter på gitarr, keyboard, munspel och flera andra instrument. Vi har tagit med barnen på olika musik event ett på Malmö Live, ett annat som vi själv ordnade. Barnen hade övat in egna sånger som de uppträdde hos oss en fin sommarkväll. Vår senaste musikledare var väldigt duktig och inspirerande, hon tog med barnen till en studio där de fick sjunga och spela in musik på proffsnivå! Detta älskade barnen. Sara mixade ihop barnens sång med musik och resultatet blev så himla bra, de var så glada när de fick höra resultatet! Vi har tagit med barnen till Malmö närradio, som vi tillsammans lyssnat på veckan efter. Väl på radion var barnen spända och nervösa, barnen fick hitta på egna artistnamn med tanke på deras säkerhet fast barnen tyckte bara det var roligt att få ha artistnamn! Vid flera olika tillfällen eller när vi hade danskvällar har barnen sjungit för mammorna och personalen de låtar som de har lärt sig och tränat på med musikledaren.  

BARN BYGGER BROAR BLEV BARN FÅR HEMBESÖK

Tanken med Barn bygger Broar var att barnen skulle få träffa stabila familjer som skulle kunna vara en del av deras nätverk i framtiden och få en bild av hur en familj och hemsituation utan hot och våld ser ut och känns att befinna sig i. De första gångerna vi var på middag och fikastunder hos några av dessa familjer verkade allt fungera bra, men efter ett tag kom det fram att barnen kände sig ledsna efteråt. De blev ledsna över att de inte själva hade en sådan familjesituation och de uttryckte att de kände sig utanför. Dessutom hade de ingen relation till dessa familjer sedan tidigare, och därför var de mycket avvaktande och inte särskilt sociala. Här fick vi helt tänka om – och vi kom på att istället göra hembesök till de familjer som fått ett nytt eget boende efter jourtiden. Det blev en succé! Barnen tycker det är så roligt att få besök av människor de redan känner och är trygga med. De känner stolthet över att få visa upp sina rum och det märks att de tycker om att visa runt och bjuda på fika på ett ställe som är deras.

KRAVLÖS DANS

Vi har bjudit in olika dansledare som har dansat olika dansstilar med barnen. Vi hade en tjej som kom hit och dansade breakdance och kravlös dans med barnen. Vi bjöd in en tjej som dansade hiphop med barnen. Under projektet påbörjades ett samarbete med Skånes dansteater, där de bjöd in våra barn och mammor till 12 gemensamma dansworkshops. Det var mycket uppskattat och här har det blivit tydligt att dans har en mycket positiv och stärkande effekt på relationen mellan barn och mamma, då de gör något tillsammans som de båda tycker är riktigt kul.

Vi har haft flera danskvällar med mat musik & dans under åren, där barnen fått uppträda, gå luciatåg, leka dansstopp och annat kul.

BARN OCH DJUR

Av alla aktiviteter är det en aktivitet som alla barn från dag ett älskat och som varit populär, och det är aktiviteten Barn och djur.

Föreningen har tagit med barnen ut på flera utflykter och studiebesök där de har fått vara nära djur och lärt sig en del om djurhållning och vikten av att ha respekt för djur, vara snäll mot dem och förstå vilket ansvar det innebär att ta hand om dem.

De ledare som själva har hund har tagit med dem på utflykterna och då har flera av barnen velat hålla i kopplet, lekt med hundarna och frågat ut ledarna om hur man tar hand om en hund.

Barnens entusiasm var så stor att föreningen till slut bestämde sig för att köpa in ett akvarium med fiskar. Barnen som ofta är i föreningens lokaler har fått vara med och bestämma vilka fiskar och växter som ska köpas in och vara med och mata dem.

För de familjer som har fått eget boende, och där barnen och mammorna är överens, har KRF också köpt ett akvarium med flera fiskar till. Fiskarna får egna namn och blir en del av familjen. Barnen lär sig att ta ansvar och ta hand om sina fiskar. Vi köpte även ett stort akvarium att ha i vår lokal med massor av fiskar som barnen fick ta hand om och titta på.

BARN BERÄTTAR MED BILDER

Barnen har fått prova olika sorters målning, de har målat självporträtt, oljemålning, med vattenfärg, ansiktsmålning, målat på väggar (!) målat en stor och fin monumentmålning på duk, vi har varit på moderna museet och deltagit i målningsworkshops, barnen har fått vara kreativa med naturen, målat påskägg, ansiktsmasker – Allt möjligt! . Vår ledare fick ofta anpassa sig till vad barnen har lust att göra och mäktar med när de är på plats.  Även om en aktivitet aldrig är den andra lik har Jenny ändå haft en långsiktig plan med sina workshops. Som en röd tråd genom allt hon gör går förhoppningen att få barnen att reflektera över miljö och återbruk. Att våga utmana sina tankar och idéer, att prova nya saker och stötta dem i den processen

Jenny tog väldigt fina anonyma bilder på barnen, i samband med vår konferens den 8 september välkomnade vi alla deltagare att gå och titta på fotoutställningen ”MAGISKA BARN”, 40 bilder som fanns i Barnens Scen i Malmö Folkets Park under sommaren 2017.

BARN HAR FÖDELSEDAGSKALAS

En sak som blivit ett återkommande tema, men som aldrig fanns med i projektplanen utan som uppstod av sig själv är arrangerandet av födelsedagskalas. Barnen som kommer bor antingen på jourer, där det inte finns möjlighet att bjuda in vänner till kalas. På födelsedagskalasen målade de andra barnen kort som födelsedagsbarnet fick, vi bakade tårta och såg till att barnet som fyllde år fick en present. Nästan varje vecka under hela året har vi firat något barn som fyllt år, ibland två barn varje gång. Vid vår avslutningsfest fick vi önskemål från barnen att ha en halloweenfest vilket vi hade. Alla var utklädda, vi hade karvat pumpor, dekorerat lokalen och lagat mat. Fler än förväntat dök upp och det var mycket roligt!

I samband med projektet vi arbetade vi tillsammans med journalisten Linda Stark fram en metodbok som fick samma namn som projektet “ Jag är barn”- Hur man hjälper våldsutsatta barn på bästa sätt. Samarbetet med fotograf Åsa Sjöström fortsatte sedan tidigare projekt även i ”Jag är barn”.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *